Sosiaalinen kompetenssi
Sosiaalinen kompetenssi liittyy sosiaalisiin tilanteisiin, niissä tehtyihin tulkintoihin ja toimimista tavalla, joka auttaa saavuttamaan omat ja yhteiset päämäärät.
Sosiaalisia taitoja lapsi oppii etenkin vanhemmiltaan ja muilta ihmisiltä pääasiassa mallioppimisena. Voi olla, että lapselle syntyy käytöshäiriöitä, sillä hänen kasvuympäristönsä on voinut olla epäjohdonmukainen. Toinen vanhemmista on voinut olla päihteiden käyttäjä, jota lapsen toinen vanhempi on yhdessä lapsensa kanssa pelännyt ja kotitilanne on vaikuttanut lapseen kielteisesti. Hän ei esimerkisi tunne niin suurta iloa kuin muut ikäisensä.
Sosioemotionaaliset häiriöt
Mielenterveys on uusiutuva voimavara, joka muuttuu alati. Jokainen ihminen voi kohdata niin suuren kriisin elämässään, että se vaikuttaa negatiivisesti mielenterveyteen ja maailma voi pirstaloitua.
On olemassa lasta suojaavia tekijöitä kuten hänen myönteinen käsitys itsestään, kyky empatiaan ja itsenäinen sekä ystävällinen luonne. Kun katsotaan toista puolta, riskitekijöitä lapsen kasvuympäristössä, nousee esille vanhempien omat vaikeudet tai heidän kyvyttömyys vastata lapsen tarpeisiin. Myös esimerkiksi sosiaalisen tuen puute.
On tärkeää havannoida lasta esimerkiksi päivähoidossa ja huomata ajoissa ensimmäiset oireilut, mikä voi olla vaikka se, että lapsi saattaa nauttia toisen hädästä.
http://www.ncfa.org.jo/Default.aspx?mid=429&ctl=details&tabid=57&articleID=283&language=en-GB&checkType= |
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti